Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

Βρετανία: έκθεση- γροθιά για θανάσιμο βασανισμό Ιρακινού


Καταπέλτης για το βρετανικό στρατό είναι έρευνα που διαπιστώνει ότι μέλη του άσκησαν αδικαιολόγητη και ωμή βία σε Ιρακινό κρατούμενο, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του το 2003 στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι έγινε χρήση μεθόδων ανάκρισης που είχαν καταργηθεί δεκαετίες πριν.
Ο επικεφαλής της έρευνας, πρώην δικαστής Ουίλιαμ Γκέιτζ, επέρριψε μάλιστα ευθύνες στο βρετανικό υπουργείο Αμυνας επειδή ακριβώς έγινε χρήση τέτοιων μεθόδων. Επισήμανε μάλιστα πως οι ανώτεροι αξιωματικοί θα έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να εμποδίσουν το θάνατο, το 2003, του Μπάχα Μούσα, που εργαζόταν στην υποδοχή ξενοδοχείου, αλλά και τις επιθέσεις από Βρετανούς στρατιώτες εναντίον άλλων εννέα κρατουμένων στο Ιράκ.
Ο Μπάχα Μούσα υπέκυψε, αφού όπως διαπιστώθηκε του είχαν προκληθεί 93 ορατά τραύματα κατά τις 36 ώρες που παρέμεινε κρατούμενος, υπό άθλιες συνθήκες, σε βρετανική στρατιωτική βάση στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ. Ανακρίθηκε με κουκούλα και χειροπέδες, ενώ επικρατούσαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δέχθηκε βίαια χτυπήματα και κατέληξε με σοβαρά τραύματα, σπασμένη μύτη, πλευρά και μώλωπες σε όλο του το σώμα, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα.
Ενας Βρετανός στρατιώτης καυχήθηκε στους συναδέλφους του ότι διηύθυνε μια «χορωδία» καθώς χτυπούσε με τη σειρά τον Μούσα και άλλους κρατουμένους, ώστε να κραυγάζουν ο ένας μετά τον άλλο. Ενας άλλος στρατιώτης δήλωσε πως την επομένη της σύλληψής τους οι κρατούμενοι έμοιαζαν με θύματα τροχαίου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί, ενώ και ο αρχηγός του βρετανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός σερ Πίτερ Γουόλ, ανέφερε ότι οι «επαίσχυντες συνθήκες θανάτου του Μπάχα Μούσα ρίχνουν μια σκοτεινή σκιά» στο βρετανικό στρατό.
«Αυτά που συνέβησαν... είναι πράγματι ένα μεγάλο στίγμα στη φήμη του στρατού» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας. «Αποτέλεσαν ένα αποτρόπαιο επεισόδιο σοβαρής και άσκοπης βίας επί αμάχων και προκάλεσαν το θάνατο ενός άνδρα και τον τραυματισμό άλλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου