Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2011

Οι άνθρωποι πίσω από το τι-σερτ του Ολι Ρεν


Το απλό, μονόχρωμο μπλουζάκι που κρατούσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν προχθές στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την ελληνική οικονομική κρίση, έφτανε -και, απ' ό,τι φαίνεται, περίσσευε- για να κάνει τις μηχανές των παρευρεθέντων φωτογράφων να πάρουν φωτιά...
Το τι-σερτ με τυπωμένη την ελληνική σημαία και τη λακωνική φράση «Iambackingreece» («Στηρίζω την Ελλάδα»), τού δόθηκε ως συμβολικό δώρο και πυροδότησε το έντονο ενδιαφέρον για την ιστορία του. 
Το συγκεκριμένο μπλουζάκι δεν αποτελεί, φυσικά, έμπνευση του Ελληνα υπουργού Ανάπτυξης, αλλά «πόνημα» ενός ζευγαριού από την Κρήτη, του Νίκου Αρναουτάκη και της Κάθι Σπαρκς, που διατηρούν στον Αγιο Νικόλαο τη δική τους εταιρεία τουριστικών ενδυμάτων. Η Κάθι είναι Αγγλίδα και συνειδητά επέλεξε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, όπου βρήκε «μια ατελείωτη πηγή έμπνευσης» για δημιουργία ρούχων που βασίζονται «στον βαθύπλουτο πολιτισμό της χώρας». Ετσι δημιούργησε και το τι-σερτ «Iambackingreece», που το πουλάει και μέσω του http://iambackingreece.gr, το οποίο έχει το διττό νόημα «Στηρίζω την Ελλάδα» και «Επέστρεψα στην Ελλάδα».
«Η ιδέα γεννήθηκε τον περασμένο Μάιο όταν το θέμα της Ελλάδας, της πτώχευσης, του υπέρογκου ελλείμματος, ήταν σε έξαρση - όπως και τα αρνητικά συναισθήματα των Ευρωπαίων. Γι' αυτό αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα μπλουζάκι, ο ιδιοκτήτης του οποίου θα μεταφέρει όπου πηγαίνει ένα θετικό μήνυμα για τη χώρα μας», εξηγεί ο Νίκος Αρναουτάκης, επισημαίνοντας ότι ούτε ο ίδιος ούτε η γυναίκα του στηρίζουν το Μνημόνιο ή τα μέτρα της κυβέρνησης. «Σκεφτήκαμε πως εάν το τι-σερτ εμφανιστεί στο εξωτερικό, πιθανώς να βοηθούσε στο να αλλάξει το αρνητικό κλίμα». Ενα σημαντικό ποσοστό από τις πωλήσεις αυτού του ρούχου, μάλιστα, πηγαίνει στο ταμείο στήριξης υπέρ της μείωσης του χρέους.
Ο Νίκος Αρναουτάκης σκέφτηκε πως το μπλουζάκι με το τυπωμένο μήνυμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από απλούς πολίτες της χώρας αλλά και από ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που θα το προωθούσαν ως επιχειρηματικό δώρο.
Για την ιστορία, το μπλουζάκι έφτασε από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδη στα χέρια του Ολι Ρεν έπειτα από «διαμεσολάβηση» του ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Ελεύθερων Δημοκρατών στη Γερμανία, Γιώργου Χατζημαρκάκη, ο οποίος -όπως λέει στην «Ε» ο Νίκος Αρναουτάκης- «ήταν εκείνος που κατά τη διάρκεια των διακοπών του στον Αγιο Νικόλαο είδε τα μπλουζάκια με το μήνυμα και ζήτησε να του σταλούν μερικές δεκάδες!». Απ' την άλλη, βέβαια, ο επίτροπος Ρεν μπορεί να δέχτηκε με χαρά το τι-σερτ με το μήνυμα αλληλεγγύης, στη συνέχεια όμως ξέχασε όλα τα περί στήριξης και ζήτησε, επιτακτικά, νέα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου