Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αριστοτέλης, μορφές διακυβέρνησης: ΜΟΝΑΡΧΙΑ - ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ


Στα "Πολιτικά" του ο Αριστοτέλης παρουσιάζει τη διάσημη τυπολογία του για τις μορφές διακυβέρνησης: ΜΟΝΑΡΧΙΑ - ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Στα "Πολιτικά" του ο Αριστοτέλης παρουσιάζει τη διάσημη τυπολογία του για τις μορφές διακυβέρνησης:

ΜΟΝΑΡΧΙΑ: Όπου ένας κυβερνά.
ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ: Όπου κυβερνά η μειοψηφία.
ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Όπου η εξουσία ανατίθεται στους πολλούς.
Όταν αυτά τα συστήματα παρεκκλίνουν & διαφθείρονται:

Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΥΡΑΝΝΙΑ
Η ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ
Η ΔΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
http://elleimmapaideias.blogspot.com/2008/05/blog-post_5915.html

Σοφές κουβέντες, επίκαιρες!


"Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί".
"Τέσσερα πράγματα είναι πάντα περισσότερα από ό,τι νομίζουμε: τα χρόνια μας, τα χρέη μας, τα σφάλματά μας & οι εχθροί μας".
"Αν γελάς όταν δανείζεσαι, θα κλαις όταν ξεπληρώνεις".


Γιώργος Μ.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Η Κόλαση είναι εξώθερμη ή εσώθερμη;

Η κόλαση

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί μια απάντηση που δόθηκε σε ενδιάμεσες εξετάσεις/προόδους στη χημεία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η ερώτηση είχε ως εξής & βαθμολογούταν με έξτρα βαθμούς:
Η Κόλαση είναι εξώθερμη ή εσώθερμη;(στη χημεία ή εξώθερμη δίνει θερμότητα ενώ η άλλη απορροφά).
Οι περισσότεροι φοιτητές έδωσαν απαντήσεις παρέχοντας αποδείξεις βασισμένες στο Νόμο του Boyle (ένα αέριο ψύχεται όταν μεγαλώνει ο όγκος & θερμαίνεται όταν συμπιέζεται) ή κάτι παρόμοιο.
Ωστόσο, ένας έγραψε τα εξής:
Πρώτον πρέπει να γνωρίζουμε αν ο όγκος της κόλασης αυξάνεται προς το χρόνο. Επομένως χρειάζεται να ξέρουμε το ρυθμό με τον οποίο οι ψυχές εισρέουν στην κόλαση & το ρυθμό με τον οποίο διαφεύγουν.

Νομίζω ότι μπορούμε ασφαλώς να υποθέσουμε ότι όταν μια ψυχή πάει στην κόλαση, δεν πρόκειται να φύγει. Επομένως, δεν διαφεύγουν ψυχές. Τώρα για το πόσες ψυχές μπαίνουν, ας δούμε...

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Παλιά & νέα... δανεισμένα, από εδώ & από εκεί!

Ατάκες έξυπνα αστεία σοφιστείες αποφθέγματα συνθήματα ανέκδοτα φιλοσοφικές φράσεις παροιμίες ρητά
  1. Φοβού τη μισή αλήθεια. Μπορεί να κρατάς τη λανθασμένη μισή!
  2. Ποτέ μην αναβάλλεις για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις μεθαύριο!
  3. Η διαφορά μεταξύ ιδιοφυΐας και βλακείας είναι ότι η ιδιοφυία έχει όρια.
  4. Τα δυο πιο κοινά στοιχεία στη φύση είναι το υδρογόνο και η ηλιθιότητα.
  5. Δύο πράγματα είναι αιώνια: Το σύμπαν και η ανοησία των ανθρώπων, αν και για το σύμπαν, έχω αρχίσει τελευταία να αμφιβάλλω... (Αϊνστάιν).
  6. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατάς το λόγο σου είναι να μην τον δίνεις!!!
  7. Μην κρατάς αρνητική στάση λέγοντας: Δεν θα επιτύχω, δεν θα επιτύχω... Προτιμότερη είναι η θετική στάση: Θα αποτύχω, θα αποτύχω!!!
  8. Όσο απλό είναι να περιπλέξεις τα πράγματα, τόσο περίπλοκο είναι να τα απλοποιήσεις!
  9. Δεν απέτυχα. Απλά βρήκα δέκα χιλιάδες μεθόδους που δε δουλεύουν! - Συνεχίζεται...

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Τετραφάρμακον Επίκουρου


Άφοβον ο θεός,
Ανύποπτον ο θάνατος
Το μεν αγαθόν εύκτητον,
Το δε δεινόν ευκρατέρητον
[Από τον Πάπυρο 1005, εκ του Papyro Erkolaneze]

Ών η σοφία παρασκευάζεται εις την όλου βίου μακαριότητα πολύ μέγιστον έστιν η της φιλίας κτήσις...
Ακόμη:
(Απάντηση του νεαρού επικούρειου Λούκιου Τορκουάτου περί Αρετής κατά την επικούρεια Φιλοσοφία στον Κικέρωνα: Cicero, De Finibus Bonorum et Malorum)

Φρόνηση

Αυτό που οι Έλληνες ονομάζουν τέλος δεν αποτελεί μέσον για κάτι άλλο, αλλά είναι το ύψιστο αγαθό για το οποίο καθετί άλλο αποτελεί μέσον. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ύψιστο αγαθό είναι η ευτυχισμένη ζωή.
Όσοι ταυτίζουν το Ύψιστο Αγαθό αποκλειστικά με την αρετή έχουν παραπλανηθεί από τη λαμπρότητα μιας λέξης και δεν κατανοούν τις αληθινές απαιτήσεις της φύσης. Αν δεχτούν να ακούσουν τον Επίκουρο, θα απαλλαγούν από το πιο ...

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Θανάσης Βέγγος, ηθοποιός. Ένας ευγενής, καλοσυνάτος, πολύ εντάξει άνθρωπος




Mάτια γεμάτα εικόνες και ιστορίες

«Δεν θα σας στοιχίσω τίποτα!», απάντησε στην πρόταση για γεύμα. «Δυστυχώς, δεν βγαίνω σχεδόν καθόλου από το σπίτι». Η συνάντηση πρωινή, στο διαμέρισμα της Ηπείρου, στην Αγία Παρασκευή, στον 4ο όροφο. Την πόρτα ανοίγει ο ίδιος ο Θανάσης Βέγγος και με αργά, προσεκτικά βήματα μάς οδηγεί στο καθιστικό. Ενας καναπές, δυο πολυθρόνες, με περιποιημένο λευκό - κρεμ προσκεφάλι. Παλιά συνήθεια, που υπογράμμιζε την έγνοια της νοικοκυράς για το σπίτι και για τα έπιπλα. Αισθητικά και πρακτικά (να μη φθαρεί η στόφα) παραπέμπει σε άλλες εποχές. Ενα μανουάλι, εικόνες, ποικίλα έπιπλα, ένας μεγάλος πίνακας με προσωπογραφία του Θανάση Βέγγου δεσπόζει. Ευχάριστη θέα από τα παράθυρα. Σπίτι που έχει διασχίσει αλώβητο τις δεκαετίες, με ζωή πυκνή, οικογενειακή. «Καθίστε όπου θέλετε», η προτροπή. «Να μη σας ξεβολέψω», λέω, καταλαβαίνοντας ότι η θέση του είναι δεδομένη. «Αστειεύεστε;», αποκρούει με ένα ανυπόκριτο αίσθημα φιλοξενίας και μου υποδεικνύει την αναπαυτική μπερζέρα.
«Φοβάμαι, ότι αυτόν τον καιρό, λόγω της ταινίας (σ. σ. εμφανίζεται στην “Ψυχή βαθιά” του Παντελή Βούλγαρη) έχετε εκτεθεί στον Τύπο περισσότερο από ό, τι αντέχετε», ξεκινώ διστακτικά, έτοιμη να κρατήσω σημειώσεις. Δύο πράγματα μπορούν (μπορούσαν) να προκαλέσουν πανικό στον Θανάση Βέγγο: η σκόνη, κατάλοιπο της Μακρονήσου, και τα δημοσιογραφικά μαγνητόφωνα. Στα 83 του, μοιάζει συμφιλιωμένος και με τα δύο.
Εσωτερικά χιλιόμετρα
Οταν τον συναντήσαμε πριν από 10, περίπου, χρόνια, στα γυρίσματα της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Ολα είναι δρόμος», στο Δέλτα του Εβρου, αρνήθηκε το μαγνητόφωνο ευγενικά αλλά και αδιαπραγμάτευτα. Διηγιόταν, μιλούσε με ένταση, τόνιζε και «τράβαγε» τις συλλαβές, συνοδεύοντας με μικρές νευρώδεις κινήσεις, τινάγματα, στα χέρια και στο κεφάλι, κάθε επεισόδιο της ζωής του. «Ετρεχα σε όλη μου τη ζωή με 300… Αλλά δεν έκοψα ποτέ το νήμα γιατί συνεχώς μου το μετακινούνε. Ολο πλησίαζα και όλο μου το πήγαιναν λίγα μέτρα πιο κει…», έλεγε τότε. Τώρα, ...

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Το ωράριο εφαρμογής του Μειωμένου (Νυκτερινού) Τιμολογίου

Ποια είναι τα Τιμολόγια Οικιακής Χρήσης. Τα θεσμοθετημένα Τιμολόγια Οικιακής χρήσης είναι τα: Γ-1 (Οικιακό Τιμολόγιο) και Γ-1Ν (Νυχτερινό Οικιακό Τιμολόγιο). Το τιμολόγιο Γ-1Ν είναι ένα τιμολόγιο διπλής χρέωσης, δηλαδή οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου, χρεώνονται με δύο τιμές. Έτσι, οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται στο ωράριο της κανονικής χρέωσης χρεώνονται με την κανονική τιμή (τιμολόγιο Γ-1), ενώ οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται στο ωράριο της χαμηλής χρέωσης χρεώνονται με μειωμένη τιμή. Ειδικά για τους πολύτεκνους, έχει θεσμοθετηθεί ειδικό φθηνότερο τιμολόγιο το ΓΤ (Τιμολόγιο Πολυτέκνων). 

Πότε δικαιούμαι Μειωμένο (Νυχτερινό) Τιμολόγιο και για ποιες ώρες ισχύει.

Το Μειωμένο (Νυκτερινό) Τιμολόγιο είναι ένα τιμολόγιο διπλής χρέωσης, δηλαδή οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου χρεώνονται με δύο τιμές (κανονικής χρέωσης και μειωμένης χρέωσης), ανάλογα με το ωράριο εφαρμογής.

Μειωμένο (Νυκτερινό) Τιμολόγιο δικαιούνται όλοι οι πελάτες, εφόσον δεν επωφελούνται ήδη κάποιου ειδικού τιμολογίου (πχ. αγροτικό). 
Το ωράριο εφαρμογής του Μειωμένου (Νυκτερινού) Τιμολογίου είναι: 1. Για τους Οικιακούς πελάτες: 1α. τμηματικό για τη Χειμερινή περίοδο (1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου) από 02.00 έως 08.00 & από 15.30 έως 17.30 συνεχές για τη Θερινή περίοδο (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) από 23.00 έως 07.00 1β. Μόνο συνεχές ωράριο, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, από 23.00 έως 07.00, για ορισμένους παλαιούς οικιακούς πελάτες που είχαν πάρει το Μειωμένο (Νυκτερινό) Τιμολόγιο πριν το έτος 1988, εφ' όσον στο μεταξύ δεν ζήτησαν το τμηματικό ωράριο. Μειωμένο (Νυκτερινό) Τιμολόγιο με συνεχές ωράριο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους δεν χορηγείται πλέον. 2. Για τους πελάτες Βιομηχανικής και Γενικής χρήσης, το ωράριο εφαρμογής του Μειωμένου (Νυκτερινού) Τιμολογίου είναι συνεχές, από 22.00 έως 08.00 καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.