Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Stern: Η δικτατορία χωρίς πρόσωπο, Οι φίνες τράπεζες έχουν για τις μη φίνες δουλειές της εξουσίας τους, τους πράκτορές τους: τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης.


Στην καταστροφή χρέους της Ελλάδας η πολιτική έχει χάσει την εξουσία. Σκοτεινοί οίκοι αξιολόγησης κατευθύνουν την ευρω-κρίση – προς το συμφέρον των τραπεζών. Αν δεν σταματήσει η δύναμή τους, θα την πληρώσει μόνον ο φορολογούμενος. Ποιος κυβερνά αλήθεια την Ευρώπη; Όχι οι πολιτικοί, τουλάχιστον όχι στο ευρω-δράμα. Οι τράπεζες; Αυτές δεν λερώνουν τα χέρια τους, τουλάχιστον όχι απευθείας.
Οι φίνες τράπεζες έχουν για τις μη φίνες δουλειές της εξουσίας τους, τους πράκτορές τους: τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης. Έρχονται σχεδόν ανώνυμα στο προσκήνιο: απρόσωπα, με φαινομενική ουδετερότητα, με δήθεν επιστημονικά ψυχρή ειδημοσύνη. Την υπαρξιακή κρίση του ευρωπαϊκού νομίσματος τη βιώνουμε ως δικτατορία των οίκων αξιολόγησης. Αυτοί εγγυώνται την κυριαρχία των χρηματαγορών – δηλαδή των τραπεζών – επί της πολιτικής. Και η πολιτική σκύβει ταπεινωμένη το κεφάλι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου