Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2011

Μπέτανι Χιουζ. Η δική της Ελλάδα.

Μπέτανι Χιουζ. Η δική της Ελλάδα.

Η βρετανή ιστορικός Μπέτανι Χιουζ γοητεύει τους συμπατριώτες της με ιστορίες από την Αρχαία Ελλάδα. Στη δική μας συζήτηση ξετύλιξε το πάθος της για τη δουλειά της και μας εξήγησε γιατί αγαπά να ταξιδεύει στην Αθήνα και γιατί όλοι θα πρέπει να ξέρουν την ελληνική Ιστορία.
Η Μπέτανι Χιουζ χρειάζεται συστάσεις. Μολονότι στην πατρίδα της, τη Βρετανία, είναι διάσημη – πολύ διάσημη θα λέγαμε, αν και ο τομέας στον οποίο θριαμβεύει δεν έχει λάμψη. Η 42χρονη Χιουζ είναι ιστορικός που μπαίνει στα βρετανικά σπίτια μέσα από τα ντοκυμαντέρ που γράφει και παρουσιάζει η ίδια για το BBC, το History Channel και το Channel 4, αλλά και τις ραδιοφωνικές εκπομπές για το BBC. Και αν αναρωτιέστε γιατί μας αφορά η επαγγελματική σταδιοδρομία της ευειδούς κυρίας Χιουζ, μάθετε ότι φέρνει σε επαφή τους συμπατριώτες της με την Ιστορία των Μινωιτών, των Σπαρτιατών, αλλά και των αρχαίων Αθηναίων, δεδομένου ότι η Αρχαία Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά της και στο έργο της.

...Τελικά ποιο είναι το πιο σημαντικό κληροδότημα του Σωκράτη στην ανθρώπινη σκέψη;

«Η διατύπωση της ιδέας ότι δεν είναι οι άλλοι αλλά εμείς που μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Είναι πολύ σημαντικό όσο και στοιχειώδες. Είναι πολύ εύκολο να είσαι το θύμα των περιστάσεων. Οταν όμως έχεις το θάρρος να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, μπορείς να αποφασίσεις τι είναι σωστό και τι λάθος και να πράξεις κατά συνείδηση. Ο,τι κάνουμε μεταδίδεται μέσα από κυματισμούς και στους άλλους. Ο Σωκράτης πολύ σοφά αναγνώρισε ότι οι πράξεις μας πρέπει να είναι καλές για να είναι οι συνέπειές τους καλοήθεις και όχι κακοήθεις».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=152&artId=374522&dt=23%2F12%2F2010#ixzz1ACOh5oTg
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=152&artId=374522&dt=23%2F12%2F2010#ixzz1ACOJINLu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου